недеља, 4. октобар 2015.

Pharmacy experience!

Možda znate, možda i ne znate da sam treća godina farmacije. To je jedno prelepo zanimanje o kome želim da pričam u ovom postu, o mojim iskustvima tokom prethodnih godina i da vas ohrabrim da se i vi opredelite za ovu nauku, bilo da je u pitanju srednja škola ili fakultet.
Kako sam se opredelila za farmaciju?
U poslednjem trenutku, ali bukvalno. Sećam se, došao je i taj dan kada smo trebali popuniti listu želja. Moji roditelji su želeli da upišem vazduhoplovnu u Beogradu, a ja sam oduvek želela da pohađam medicinsku školu ali ogromno pitanje je bilo -koji smer?- I tako sam se ja dugo dvoumila između fizioterapeutskog i opšteg smera. Farmacija mi nije bila ni na kraju pameti, zbog hemijie, jer sam mislila da je to bauk. Pošto sam roditelje razočarala time da ne želim vazduhoplovnu, tata mi je predložio farmaciju. Moja prva reakcija bila je burna, ali kada sam malo bolje razmislila shvatila sam da je to ipak najbolji izbor. I evo, treća godina, volim svoje zanimanje i ništa mi ne fali. :)




Kao što i sami znate, hemija je najvažniji deo farmacije i to je bio moj najveći strah. Iako sam u osnovnoj imala 5, taj predmet nikada nisam shvatala ozbiljno niti sam razumela suštinu, učila sam bukvalno napamet. U srednjoj sam dobila ozbiljnog profesora i redovno učenje sa razumevanjem je bilo neophodno. I ja sam imala petice i četvorke tokom cele godine, tako da sam bilo vrlo iznenađena svojim postignućem, zalaganjem i razumevanjem hemije. Tako da je jako bitna stvar da nikada ne odustajete, na kraju trud se uvek isplati.
Na drugoj godini već sam bila među boljima iz hemije i tokom cele godine nisam imala manju od 5.
Ali, moj najveći problem bila je-MATEMATIKA. Tek sam tada shvatila koliko ja zapravo ne znam taj predmet. Moje znanje nije se moglo porediti sa onim kojeg sam imala u osnovnoj. Imala sam dvojke i jedva po koju trojku, samo sam jednom izvukla 5 na pismenom jer sam se pripremala svakodnevno 2 nedelje. Na kraju jedva zaključena četvorka. Druga godina, prvo polugođe ista situacija, ali za nijansu bolja. E, tek u drugom polugođu sam zablistala sa peticama i četvorkama. Kao što rekoh, naporan rad i upornost se uvek isplate. Bilo je perioda kada nisam toliki značaj pridavala matematici i zato sam imala loše ocene. Matematika se ipak može razumeti, tako da ne dozvolite da vam ona sreću kvari i bude najveća prepreka ako želite da se bavite ovim zanimanjem.


Najzanimljiviji predmeti, po meni, su farmaceutska tehnologija (tri godine) i analitička hemija (na drugoj godini). Zašto? Zato što tu postoji i praktični deo gde izrađujemo preparate (tehnologija) i pripremamo rastvore i radimo dokazne reakcije (analitička hemija). Mada, kako u mojoj školi nema svih potrebnih supstanci bilo je i vežbi na kojima nismo imali šta da radimo. Zato je najbolje izabrati školu koja je organizovanija po tom pitanju ukoliko volite farmaciju. Tu su i vežbe iz farmakognozije i farmaceutske hemije, mada trenutno ne radimo ništa konkretno, ali će sigurno i to biti zanimljivo. Praksa u apoteci dve nedelje je još zanimljivija. Tamo se upoznajete sa prostorijama koje korisnici usluge ne mogu videti. Dakle, tu su recepturni sto, analitička laboratorija, prostorija za pranje posuđa, materijalka, podrum itd. Tamo ćete pomagati stručnom osoblju u spravljanju preparata, merenju, punjenju boca itd.
Mislim da slika dole najbolje objašnjava analitičku hemiju. :)


I još jedna stvar. Ima jako puno za učenje. Sećam se te prve godine kada sam imala jedva 5 sati sna, jer sam učila do kasno uveče i budila se rano ujutru, oko pet, kako bih sve postigla. Onda sam shvatila da samo još više opterećujem sebe i da ne može više tako, iscrpljujuće je. Trebalo je samo uklopiti se organizovati bolje vreme. Naravno, nema konstantnog učenja, već dolazi u naletima. Tako da imate, npr. dva odgovaranja i dva testa istog dana, što je 4 predmeta za jedan dan. To je problem, ali naviknete se i onda vam je to skoz normalno. Najviše me nervira što se veći značaj pridaje društvenim predmetima kao što su geografija, istorija, sociologija...Ja sam više učila istoriju nego li hemiju i matematiku.
Najgora stvar koja mi se dogodila bila je jedinica iz istorije i to ne zbog neznanja, već zbog toga što sam drugarici koja je odgovarala došapnula odgovor. I kec pravo u dnevnik. Ja sam to u školi, naravno, podnela hrabro, ali kod  kuće, ja se toliko u životu nisam isplakala. Još teže mi je palo kad mi profesor nije dozvolio da odmah popravim ocenu već tek dan pre tromesečja i to jedva. Na kraju sam imala peticu o kojoj nisam razmišljala ni na trenutak. :)


A kako će proći ova godina zaista ne znam. Jako je opširna i naporna, ali se nadam da će ići dobro kao i ove dve prethodne. A vi, ako volite, bavite se farmacijom, verujte da nema zanimljivijeg i čistijeg posla od ovoga. :)

4 коментара:

  1. stvarno dobar post!! ja bih jednog dana jako voljela upisati farmaciju jer mi je to onako bas pravo zenski posao!! u koju si srednju skolu isla?? <3

    http://lorenapecurlic.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! Ako volis farmaciju slobodno je upisi jer nema cistijeg posla od ovoga, veruj mi. ♥:)x
      I da, jos uvek pohadjam srednju medicinsku. kisses

      Избриши
  2. Sad sam te pronašla tvoj blog i ovo je prvi post koji sam pročitala i predivno pišeš,ohrabrila si me što se tiče matematike,idem u gimnaziju i matematika mi je jako velik problem,ali eto,nadam se da ću uspjeti postići nešto svojim trudom i vježbanjem i definitivno imaš follow! ♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Što se tiče matematike, kao što sam već napisala u postu, potrebno je svakodnevno da vežbaš i da budeš uporna, jer se trud uvek isplati! ♥:)x

      Избриши

Flickr Images